HOLLANDSE GERECHTEN

ZUURKOOL op drie manieren klaargemaakt

ZUURKOOL IN DE OVEN (Recept van Lena)
Nodig:
750 gram zuurkool
1 kilo aardappelen
250 gram heel dun gesneden mager doorregen spek
peper, zout, nootmuskaat
50 gram boter of margarine
scheutje melk
1 ei
1 rookworst

Kook de zuurkool in wat water ongeveer 10 minuten
Kook ook de aardappelen gaar en maak er een smeuïge puree van met behulp van de boter, de melk, het ei, zout, peper en nootmuskaat.
Beboter een ovenschaal en leg een laagje zuurkool op de bodem (ongeveer een derde), daarna een laagje spek en dan een laagje aardappelpuree, (ook een derde).Leg er de helft van de rookworst, in plakjes gesneden, tussen. Herhaal dit nog twee maal, behalve de tweede helft van de rookworst. Leg die bovenop het laatste laagje aardappelpuree. Verdeel wat klontjes boter over het oppervlakte van de schaal en, eventueel naar smaak, paneermeel, voor een bruin korstje.
Verwarm de oven een kwartier voor op 200 C of gasstand 4
Schuif de ovenschaal in de oven en, afhankelijk van de warmte van het eten, laat hem er ongeveer een half uur in staan. Zijn de aardappelen en de zuurkool al wat koud geworden, dan moet dit iets langer. Leg dan eventueel het eerste kwartier een laagje aluminiumfolie over de schaal, anders wordt het korstje te donker.
ZUURKOOLSTAMPPOT
Gebruik dezelfde ingrediënten als bij bovengenoemd recept, vervang alleen het in plakjes gesneden spek door dobbelsteentjes gerookt spek (ontbijtspek). Maak de aardappelpuree op dezelfde wijze en kook de zuurkool gaar. Bak het spek, met een spatdeksel erop, zachtjes uit in de koekepan tot het bruin is. Stamp alles doorelkaar en voeg, naar smaak, het spekvet toe. Serveer de uitgebakken spekjes er apart bij of roer ze ook door de stamppot.
Verwarm de rookworst ongeveer tien minuten in water dat tegen de kook aan is, maar niet mag koken, en serveer deze apart bij de zuurkoolstamppot.
Blokjes ananas erdoor kan ook lekker zijn, maar overdrijf het niet.
ZUURKOOL IN DE OVEN (Recept van Riet)
Nodig:
1 pond wijnzuurkool
1 pond aardappelen
1 rookworst
1 ons bacon
melk, boter, peper, paprikapoeder, paneermeel, zout

Kook de aardappelen en maak er puree van met melk, peper en boter. Kook de zuurkool ongeveer 15 minuten. Dan afgieten en uit laten lekken.
Neem een ovenschaal en doe hierin eerst een laagje aardappelpuree. Leg hierop de bacon, dan een laagje zuurkool, daarna de in stukjes gesneden rookworst. Strooi er dan wat paprikapoeder overheen.
Dit herhalen tot de schaal vol is. De bovenste laag moet aardappelpuree zijn.
Hieroverheen de paneermeel strooien (voor een bruin korstje) en daar nog een paar klontjes boter overheen leggen.
Dit alles gaat 25 minuten in een voorverwarmde oven op 225C of gasstand 5.
Deze recepten zijn afkomstig van de site Koken met Floor, waar overigens nog meer zuurkoolrecepten zijn te vinden!